Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Αλλαγή στην Ιατρική Πάτρας!

        Αναφορικά με την φημολογία των τελευταίων ημερών, σε σχετική μου ερώτηση, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, με ενημέρωσε πριν από λίγο, ότι πράγματι, στην Γενική Συνέλευση του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, την προηγούμενη Δευτέρα, αποφασίστηκε ομόφωνα η αντικατάσταση του εξεταζόμενου μαθήματος της Ανατομίας με το μάθημα της Ιατρικής Φυσικής.  Έτσι, τα εξεταζόμενα μαθήματα στις κατατακτήριες για την Ιατρική της Πάτρας, θα είναι από τον επόμενο Δεκέμβρη, η Βιολογία, η Ιατρική Χημεία και η Ιατρική Φυσική.

Σχόλιο πάνω σ'ένα θέμα της Ιατρικής Θράκης.


             Σχετικά με το πρώτο θέμα στις φετινές κατατακτήριες για την εισαγωγή στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, στο μάθημα της Ιατρικής φυσικής, είναι απαραίτητο να επισημανθούν τα παρακάτω:
 
    1.    Είναι ανάγκη να δημοσιοποιούνται τα θέματα!  Οι εξεταστές να αναλαμβάνουν, ως εκ τούτου, την ευθύνη της διατύπωσης τους και να είναι έτσι εκτεθειμένοι στην δημόσια κριτική τους. Η μη δημοσιοποίηση τους, μόνο ως αμυντική κίνηση μπορεί να εκληφθεί, πώς αλλιώς;  Η εισαγωγή αυτή, είναι απαραίτητη, γιατί θα ακολουθήσει ένας σχολιασμός από μεριάς μου, που δεν είναι βέβαιο πως είναι σωστός, αφού κι εγώ δεν μπορώ να δω την ακριβή διατύπωση των θεμάτων.

   2.    Στο πρώτο θέμα λοιπόν, εζητείτο ο αριθμός των φωτονίων μονοχρωματικής ακτινοβολίας, που προσπίπτει κάθετα σε επιφάνεια ενός  τετραγωνικού μέτρου, αν η ενέργεια ( ή μήπως η ένταση;), που προσπίπτει σ' αυτήν, είναι Ε, ενώ το μήκος κύματος είναι λ. Εάν η διατύπωση είναι αυτή ( σε αυτό συγκλίνουν οι γνώμες των υποψηφίων), τότε η απάντηση δεν χρειάζεται ούτε  το εμβαδόν της επιφάνειας, ούτε την κάθετη πρόσπτωση, που η εκφώνηση έδιδε: Αφού Ε=Νhf άρα Ν=Ε/hf και επειδή c=λf, δηλαδή f=c/λ προκύπτει τελικά Ν=Ελ/hc. Η γνώμη μου είναι πως αυτό μάλλον ήθελε ο εκφωνητής. Αν είναι έτσι, τότε πρέπει να πω, πως σε εξετάσεις διαγωνιστικές, ένας άγραφος νόμος λέει πως δεν είναι θεμιτό, να δίνονται περιττά δεδομένα. Αυτό, είναι σε βάρος των καλά προετοιμασμένων υποψηφίων, οι οποίοι, βλέποντας να λύνεται το πρόβλημα αγνοώντας δεδομένα, σκέφτονται πως μάλλον αυτοί θα έχουν κάνει λάθος και όχι η εκφώνηση.

   3.    Αν πάλι δινόταν η ένταση και όχι η ενέργεια, τότε καλώς δίνονται και η καθετότητα και το εμβαδόν, αλλά χρειάζεται και ο χρόνος, που όμως δεν δινόταν!  Ι=Ε/Αt, οπότε: Ι=Νhf/At και τελικά Ν=ΙΑtλ/hc.  Τέλος και με τις δυο εκδοχές, χρειάζεται και η ταχύτητα του φωτός c, που, όπως και για όλα τα υπόλοιπα, δεν είμαι βέβαιος αν δινόταν.

  4.    Τι θα γίνει λοιπόν;  Φαίνεται, πως έτσι κι αλλιώς, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν είναι έτσι και το σχόλιο μου έχει βάση ( γιατί μπορεί και να μην έχει και η εκφώνηση να ήταν μια χαρά ), τότε πρέπει κατά την γνώμη μου, να μην ακυρωθεί το θέμα, που θα ήταν υπέρ εκείνων που δεν θα είχαν καμία γνώση πάνω στο θέμα, αλλά να βαθμολογηθούν ως σωστές και οι δυο εκδοχές.


    ΥΓ.:  Σε παλαιότερη ανάρτηση μου, με αφορμή τις εξετάσεις της Ιατρικής Αθήνας, έθετα ξανά το ζήτημα της δημοσιοποίησης των εκφωνήσεων, μαζί με άλλες προτάσεις. Αρκετές υλοποιήθηκαν από την σχολή, όχι όμως, μέχρι στιγμής  και αυτή, που μου δίνει την αφορμή να επανέλθω με την σημερινή ανάρτηση. Πρέπει να καταλάβουν οι σχολές, πως η δημοσιοποίηση των θεμάτων δείχνει δύναμη, ενώ το αντίθετο, αδυναμία και φόβο. Πιστεύω, πως απλώς δεν το έχουν αντιληφθεί και όχι πως είναι αδύναμες ή φοβούνται...

                                                                Πάνος Γιανναρόπουλος, Φυσικός.



Η παρούσα ανάρτηση κοινοποιείται και προς τον αξιότιμο πρόεδρο της Ιατρικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κύριο Μιχαήλ Πιτιακούδη  και την Γραμματέα της Σχολής, κυρία Αλεξάνδρα Κυρκούδη.