Νομίζω, πως είναι αναγκαίες κάποιες διευκρινίσεις, σχετικά με τον Νόμο 4485/2017, στα σημεία του, που αφορούν τις κατατακτήριες εξετάσεις.
1. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 74, ''αντικαθίστανται οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 15 του Νόμου 3404/2005, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ του άρθρου 57 του Νόμου 4186/2013''. Αυτό σημαίνει, πως αυτές, με την δημοσίευση του νέου νόμου (Αύγουστος 2017),παύουν να ισχύουν. Πριν αναφερθώ στις παραγράφους του νέου νόμου, που αντικατέστησαν τις προηγούμενες, να πω, ότι σε εκείνες, ανάμεσα στα άλλα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως καθόριζαν την σειρά επιτυχίας, προβλέποντας ρητά να περιλαμβάνονται σε αυτήν, μόνον όσοι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 μονάδες συνολικά και τουλάχιστον 10 μονάδες σε κάθε ένα εξεταζόμενο μάθημα. Να γίνει λοιπόν σαφές, πως αυτά, με τον νέο νόμο, καταργούνται.
2. Πώς θα καθορίζεται λοιπόν στο εξής, η σειρά επιτυχίας; Ας δούμε: Στον νέο νόμο, οι προηγούμενες παράγραφοι αντικαθίστανται στην παράγραφο 3 του άρθρου 74 με τα εδάφια 4, 5 και 5α. Σε αυτά, κατ'αρχήν, δεν αναφέρονται οι προηγούμενες προϋποθέσεις. Ούτε πουθενά αλλού στον νόμο. Η απάντηση δίνεται στο άρθρο 8, παρ.2, δ) , όπου την σειρά κατάταξης και τις προϋποθέσεις, θα καθορίζει ο Εσωτερικός Κανονισμός κάθε ΑΕΙ, ο οποίος, μετά από απόφαση κάθε συγκλήτου, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ισχύει από τότε και μετά. Ο νόμος μάλιστα ορίζει, πως μέσα σε ένα χρόνο από την δημοσίευση του νόμου (δηλ. μέχρι τον Αύγουστο του 2018), θα πρέπει η Σύγκλητος κάθε ΑΕΙ, να έχει λάβει αυτήν την απόφαση.
3. Οπότε, προκύπτει προφανώς το πρόβλημα, για το τι θα γίνει με τις φετινές κατατακτήριες του επόμενου Δεκέμβρη, δεδομένου ότι οι σχολές είναι σχεδόν βέβαιο, πως δεν θα έχουν προλάβει να συντάξουν, εγκρίνουν και δημοσιεύσουν τον Εσωτερικό Κανονισμό, την στιγμή μάλιστα που θα ρυθμίζει και πολλά άλλα και σημαντικά ζητήματα των σχολών και όχι μόνο τις κατατακτήριες.
Προς στιγμή, αυτό φαίνεται να λύνεται στο εδάφιο 5α. Εκεί, προβλέπεται η κάλυψη κενών θέσεων στις περσινές κατατακτήριες, από υποψηφίους, που είχαν μεν περάσει τις 30 μονάδες κι ας μην είχαν πάνω από 10 και στα τρία μαθήματα. Έτσι, κάποιοι ακόμη υποψήφιοι, προστέθηκαν στους επιτυχόντες. Το 5α, όμως, κλείνει ως εξής: ''Η διάταξη αυτού του εδαφίου, θα ισχύσει και για τις κατατακτήριες των επομένων ετών, έως την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου ΑΕΙ''. Εδώ ακριβώς , τίθεται νομίζω η ανάγκη διευκρίνισης: Κενές θέσεις υπήρχαν με τον προηγούμενο νόμο, με κριτήρια το πάνω από 30 σύνολο και πάνω από 10 σε κάθε μάθημα. Τώρα όμως, με τον νέο νόμο, αφού δεν υπάρχουν αυτά τα κριτήρια, άρα δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις. Πώς θα καθοριστεί λοιπόν η σειρά επιτυχίας φέτος, δεδομένου ότι άλλη θα είναι η σειρά αν ισχύσει το ''πάνω από 30, χωρίς κατ' ανάγκην πάνω από 10 και άλλη αν προηγηθούν οι πάνω από 30 και πάνω από 10 και μετά δοθούν οι υπόλοιπες τυχόν θέσεις σε όσους έχουν πάνω από 30. Νομίζω, πως ο νομοθέτης θέλει να πει το δεύτερο. Ας το διευκρινίσει όμως.
Περιμένουμε επ' αυτού, σχετική διευκρίνιση, έγκαιρα μάλιστα,ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους όρους και να πορευτούν ήρεμοι προς τις εξετάσεις.
Πάνος Γιανναρόπουλος, Φυσικός.
Το παρόν αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατόπιν και δικής της προτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου