Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Για τα θέματα Φυσικής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

       
     Κάπως αργοπορημένα - όχι χωρίς λόγο, όπως θα φανεί πιο κάτω - έρχομαι να σχολιάσω τα θέματα Φυσικής στις φετινές κατατακτήριες της Φαρμακευτικής Σχολής της Αθήνας.
     Πρώτα απ' όλα, να πω, ότι τα θέματα ήταν πολύ καλά και κάλυπταν πολύ μεγάλο αλλά και σημαντικό από πλευράς περιεχομένου, μέρος της ύλης. Υπήρχαν δυο θέματα Μηχανικής, που είναι η βάση της κλασσικής φυσικής, ένα, αλλά σημαντικό, θέμα ηλεκτρισμού, ένα έξυπνο θέμα μαγνητισμού, που η ουσία του όμως βρίσκεται στην δυναμική της κυκλικής ομαλής κίνησης, ένα θέμα από την περιοχή της θερμότητας κι ένα από την μηχανική των ρευστών. Και τα δυο θέματα μηχανικής, αναφέρονταν σε πολύ σημαντικές έννοιες - Δυναμική και Έργο - με το δεύτερο, να προϋποθέτει, εκτός από βαθιά κατανόηση, καλή γνώση του μαθηματικού φορμαλισμού της φυσικής των διανυσμάτων. Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν σ' αυτό το θέμα, πολύ. Το θέμα του ηλεκτρισμού αναφερόταν στις πολύ σημαντικές έννοιες της έντασης και του δυναμικού. Εύκολο μπορεί να θεωρηθεί το θέμα της θερμικής διαστολής, ενώ το θέμα του μαγνητισμού το σχολίασα ήδη.
    Στο θέμα όμως που απέμεινε, της μηχανικής των ρευστών, υπάρχει μια σοβαρή ένσταση: Το πρώτο μισό του, αποτελεί εφαρμογή του νόμου του Bernoulli, ο οποίος νόμος λείπει από την εξεταστέα ύλη των κατατακτηρίων, όπως αυτή ανακοινώθηκε την Άνοιξη από την γραμματεία. Σε σχετική ερώτηση των υποψηφίων, η απάντηση που δόθηκε από την υπεύθυνη, ήταν πως το θέμα ανήκει στην μηχανική των ρευστών και διδάσκεται στους πρωτοετείς. Αλλά, η μηχανική των ρευστών είναι ευρύτατη περιοχή της φυσικής, γι' αυτό άλλωστε η ύλη που ανακοινώθηκε, κατονομάζει τους νόμους που θέλει:  Νόμος της συνέχειας, νόμος του Poiseuille, ενώ απουσιάζει ο Βernoulli!  Το ότι διδάσκεται στους πρωτοετείς - πράγματι -  δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα, αφού οι υποψήφιοι δεν (οφείλουν να ) γνωρίζουν τι διδάσκεται μέσα στην σχολή, στην οποία δεν έχουν ακόμη εισαχθεί. 
    Μερικοί υποψήφιοι, έχουν αντιμετωπίσει το θέμα με όρους απλής Μηχανικής. Μερικοί πάλι, δεν συνέχισαν στο δεύτερο ερώτημα, αφού δεν είχαν απαντήσει στο πρώτο. 
   Έχω, από την πρώτη μέρα, γνωστοποιήσει μέσω email στην Σχολή, αυτές μου τις απόψεις.  Νομίζω, πως οι εξεταστές θα δουν με προσοχή και κατανόηση το θέμα. Η Φαρμακευτική - και προς τιμήν της - μας έχει αποδείξει πως ''βλέπει'' θετικά και προς όφελος των υποψηφίων, τέτοια ζητήματα και αυτό πιστεύω θα πράξει και τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου