Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Για τα θέματα στην Οδοντιατρική Αθήνας.

 

   Άρχισε χθες το τριήμερο των κατατακτηρίων στην Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας, με την εξέταση του μαθήματος της Ιατρικής Φυσικής. Τα θέματα ήταν 3 και την ακριβή διατύπωση τους δεν την έχουμε, μιας και η Σχολή δεν τα δημοσιοποιεί. Τα μαθαίνουμε από τα παιδιά στο…περίπου, αφού και ανάμεσα τους ακούμε συχνά διαφορετικές διατυπώσεις, ανάλογα με το πώς τα κατάλαβε το καθένα. Όταν μάλιστα οι διατυπώσεις είναι μεγάλες, είναι ακόμα δυσκολότερο να μεταφερθούν αυτολεξεί. Το ότι δεν δημοσιοποιούνται τα θέματα, απ’ έξω φαίνεται ως προσπάθεια αποφυγής δημόσιου σχολιασμού τους. Πιστεύω βέβαια, πως οι σχολές δεν το έχουν αντιληφθεί και όχι πως φοβούνται την δημόσια έκθεση τους…

  Τέλος πάντων. Τα θέματα φαίνεται πως ήταν αρκετά καλά και απαιτούσαν καλή κατανόηση της ύλης. Σχετικά εύκολο μπορεί να θεωρηθεί μόνο το θέμα από την Φυσική του ανθρωπίνου σώματος, που κι αυτό απαιτεί προσεκτική και με βάση τους νόμους της φυσικής, απάντηση. Η διάρκεια (ο χρόνος) συγκρίνει δυνάμεις, μόνο αν πρόκειται για ίσες μεταβολές της ορμής.

  Να σχολιάσω κάτι ακόμη:  Είναι καλύτερο τα ερωτήματα να είναι πολλά, ώστε να μειώνεται η σημασία του παράγοντα της τύχης ή της ατυχίας επίσης. Στα πλαίσια της δίωρης εξέτασης βέβαια, αυτό προϋποθέτει πως θα είναι σύντομης σχετικά απάντησης. Αλλά αυτό θα επιτρέψει στον εξεταστή, να διαπιστώσει πόσο εύστοχες, λιτές και πλήρεις θα είναι οι απαντήσεις.  Στα Γιάννενα βάζουν 10 ερωτήματα. Στην Πάτρα και στην Κρήτη 8. Στην Λάρισα 6. Τα τρία τελευταία χρόνια, στην Οδοντιατρική της Αθήνας, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε 3 μόνο θέματα!  Νομίζω πως η ομάδα των εξεταστών, πρέπει να το ξαναδεί και να αναθεωρήσει. Σε όσο πιο πολλά θέματα εξεταστούν οι υποψήφιοι, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το συμπέρασμα για το πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι…


   Αλλά, στο μεταξύ, έλαβα και το πρωτότυπο έντυπο των θεμάτων και τα παραθέτω αυτολεξεί:

   1.  Ποιοι είναι οι τέσσερις βασικοί μηχανισμοί αλληλεπίδρασης ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ύλης, στην περιοχή των ενεργειών που ενδιαφέρει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές στην Ιατρική; Απο ποια φυσικά μεγέθη εξαρτάται η πιθανότητα να λάβει χώρα ο κάθε ένας απο τους παραπάνω μηχανισμούς αλληλεπίδρασης ανά μονάδα μάζας τυχόντος υλικού;  Με ποιόν απο τους παραπάνω μηχανισμούς θα σημειωθεί ποσοστιαία μεγαλύτερη μεταφορά ενέργειας ανά αλληλεπίδραση, σε δεδομένο υλικό;   (δικαιολογείστε την απάντηση σας)

  2.  Εξηγήστε (και με σχήμα) τη δημιουργία σήματος ελεύθερης επαγωγικής απόσβεσης (free induction decay signal) στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και την σημασία του.

  3.  Με τη βοήθεια του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα, εξηγείστε τη σημασία της διάρκειας της επιβράδυνσης σε μια σύγκρουση, σε σχέση με τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωμάτων που συγκρούονται.  Αναφέρατε ένα παράδειγμα, που εκμεταλλευόμαστε την εξάρτηση αυτή, στην οδική ασφάλεια. Ποιες είναι οι επιδράσεις της επιτάχυνσης στο ανθρώπινο σώμα;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου