Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Τα θέματα Φυσικής στην Ιατρική της Πάτρας 2023

  

    Ξεκίνησαν σήμερα οι κατατακτήριες στην Ιατρική σχολή της Πάτρας, με την εξέταση του μαθήματος της Ιατρικής Φυσικής.

   Για μια ακόμη χρονιά, τα θέματα ήταν 4, με δυο υποερωτήματα άσχετα μεταξύ τους, τα 3 απο αυτά. Δηλαδή 7 διαφορετικά ερωτήματα. Απο εδώ, έχω σχολιάσει θετικά αυτή την επιλογή της ομάδας που εξετάζει το μάθημα, αφού δίνει την δυνατότητα πληρέστερης εκτίμησης του επιπέδου των υποψηφίων μειώνοντας πολύ τον ανεπιθύμητο ρόλο της τύχης, αλλά και της ατυχίας. Είναι κρίμα, που υπάρχουν σχολές - λίγες ευτυχώς - που εξετάζουν ύλη 600 σελίδων, με 3 μόνο ερωτήματα!

   Παραθέτω τα θέματα με την ακριβή τους διατύπωση, πριν τα σχολιάσω:


ΘΕΜΑ 1.

(α) Σε μια εξέταση ΡΕΤ/CT χρησιμοποιείται ραδιοφάρμακο Α με χρόνο ημίσειας ζωής        120 min.  Αν στις 12:00 μμ έχουμε 44 mCi του ραδιοφαρμάκου αυτού, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε εξέταση που απαιτεί 10 mCi απο το Α στις 04:00 μμ;

 (β) Το Θάλλιο-201 (Τl-201) φτάνει σε ένα Νοσοκομείο το πρωί της Δευτέρας (09:00 πμ) και είναι βαθμονομημένο για χρήση την ερχόμενη Πέμπτη (09:00πμ) με στοιχεία 12 mCi,    8 ml.  Αν απαιτηθεί εκτάκτως να χρησιμοποιηθούν κατα την άφιξη του (Δευτέρα στις 09:00 πμ) 3mCi για σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ενός ασθενή, πόσο όγκο (σε ml) θα χρειαστούμε; Δίνεται ότι ο χρόνος ημίσειας ζωής Tl-201 είναι 3 ημέρες.


ΘΕΜΑ 2.

Ένα άτομο έχει ενεργειακές στάθμες Ε1=0 eV,  E2=4 eV,  E3=6eV. Βρείτε ποια είναι τα μήκη κύματος (σε nm) που παρατηρούνται στο φάσμα απορρόφησης και ποια στο φάσμα εκπομπής αυτού του ατόμου.  (Δίνονται: η σταθερά του Planck h=6,63×10-34 joulesec, ταχύτητα του φωτός  C=3×108 m/sec, φορτίο ηλεκτρονίου e=1,6×10-19 C).


ΘΕΜΑ 3.

(α)  Ποιο μειονέκτημα της προβολικής απεικόνισης ακτίνων Χ  (ακτινογράφηση) αντιμετωπίζει η αξονική τομογραφία και πώς;  Ταυτόχρονα ποιο το βασικό της μειονέκτημα;

(β)  Ποιοι λόγοι υπαγορεύουν την χρήση συμπίεστρου κατά την μαστογραφία;


ΘΕΜΑ 4.

(α)  Τι είναι το φαινόμενο διάσωσης δέρματος στην ακτινοθεραπεία, απο τι εξαρτάται και πού οφείλεται;

(β)  Τι είναι η απορροφώμενη, ισοδύναμη και ενεργός δόση, ποιες οι μονάδες τους στο S.I. και ποια η μεταξύ τους σχέση;


Σχόλια:

-Τα 4 απο τα 7 ερωτήματα, είχαν τεθεί και στις περσινές εξετάσεις!!! Όποιος του βαστάει, ας πει ''ε, αυτό έπεσε πέρσι, δεν ξαναπέφτει...". Προσωπικά, το εκτιμώ. Όχι ως χιούμορ... (είναι μάλιστα καλά ερωτήματα).

- Θέλω να παρατηρήσω κάτι, όχι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά που ίσως πρέπει να ληφθεί υπ' όψη κατά την  βαθμολόγηση:  Στο ΘΕΜΑ 2, νομίζω πως θα έπρεπε να αναφερθεί πως το υποθετικό αυτό άτομο, έχει μόνο ένα ηλεκτρόνιο ( ή δυο), γιατί αν έχει περισσότερα, υπάρχουν περισσότερες απο μία απαντήσεις για το φάσμα απορρόφησης αυτού του ατόμου. Προφανώς, αυτό εννοούσε ο εξεταστής, που όμως δεν είναι αυτονόητο. Έτσι, αν υπάρχουν γραπτά που δείχνουν τον προβληματισμό του εξεταζόμενου επ' αυτού, θέλω να πιστεύω, πως θα εκτιμηθούν όμοια με των υποψηφίων που θεώρησαν πως έχει μόνο ένα.

     Αυτά, καλή συνέχεια στα παιδιά και καλά αποτελέσματα!!!

  

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Τα θέματα Φυσικής στην Ιατρική Αθήνας.

 

    Εξετάστηκαν σήμερα στο μάθημα της Ιατρικής Φυσικής, οι υποψήφιοι, για την εισαγωγή τους στην Ιατρική της Αθήνας.

    Τα θέματα ήταν σωστά διατυπωμένα και θεωρώ, πως έδιναν την δυνατότητα να διακριθούν εκείνοι που έχουν κατανοήσει καλύτερα την ύλη. Περιμένω πως, σε αντίθεση με πέρσι, θα δούμε αρκετές καλές βαθμολογίες, αλλά ταυτόχρονα και λίγες πάρα πολύ καλές. Προσφέρονταν τα θέματα για άρτια προετοιμασμένους υποψηφίους, που μπορούν με αυτά, να διακριθούν. Παραθέτω και την ακριβή διατύπωση των θεμάτων:


   α)  Ορίστε τον χρόνο επανάληψης (Time of Repetition, TR) και τον χρόνο αντήχησης (Time of Echo, TE) και εξηγήστε με ποιο τρόπο επηρεάζουν το είδος της εικόνας στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

   β)  Τι είναι τα ποζιτρόνια, πώς προκύπτουν και σε ποια απεικονιστική τεχνική χρησιμοποιούνται στην Ιατρική;  Εξηγήστε συνοπτικά τα βήματα που μεσολαβούν για να παραχθεί η εικόνα κατά την τεχνική αυτή.

   γ)  Περιγράψτε την μικρή κυκλοφορία στους πνεύμονες και τη μεγάλη (συστηματική) στο υπόλοιπο σώμα.

   δ)  Σχεδιάστε πρόχειρα την ενέργεια σύνδεσης πυρήνα ανά νουκλεόνιο (Β/Α) συναρτήσει του μαζικού αριθμού (Α). Σε ποια περιοχή του Α αντιστοιχούν οι σταθερότεροι πυρήνες και πώς εξηγείται ποιοτικά, η μορφή του διαγράμματος;





     



     

          

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Έναρξη νέων τμημάτων για τις κατατακτήριες του 2024.


 Από την Δευτέρα 8 Γενάρη 2024, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα προετοιμασίας για τις κατατακτήριες εξετάσεις του Δεκέμβρη του 2024.
     Θα δημιουργηθούν τμήματα για την Ιατρική Αθήνας, την Ιατρική της Πάτρας (ξεχωριστά), την Οδοντιατρική της Αθήνας και την Φαρμακευτική της Αθήνας.
     Οι υποψήφιοι για τις Ιατρικές Κρήτης, Λάρισας και Θράκης, μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα τμήματα της Ιατρικής Αθήνας.
     Όπως κάθε χρόνο, για την συμμετοχή σε αυτά τα τμήματα, θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Επαναληπτικά μαθήματα για τους περσινούς μαθητές μου.

       Τον Απρίλη θα ξεκινήσω μια σειρά 10 μαθημάτων, που απευθύνεται σε όσους μαθητές μου δεν τα κατάφεραν και θέλουν την βοήθεια μου. Σε αυτά τα μαθήματα, δεν θα γίνει διδασκαλία της ύλης, αλλά σχολιασμός των διαγωνισμάτων που θα έχουν προηγηθεί και στοχευμένη ανάλυση δύσκολων και σημαντικών σημείων της θεωρίας.

      Όποιοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά, πρέπει απαραίτητα να μου το δηλώσουν μέχρι τις 20 Μάρτη με ένα μήνυμα τους στο Skype.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Αποτελέσματα κατατακτηρίων στην Ιατρική Πάτρας.

        Ανακοίνωσε και η Ιατρική Πάτρας τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων του Δεκέμβρη 2022. 

Σύμφωνα με αυτά, 6 μαθητές μου συμπεριλαμβάνονται στους επιτυχόντες. Αλφαβητικά:

Βλασίου Μάρα

Κομματά Βασιλεία

Μενεγάκη Ελευθερία

Μουτσάνα Δήμητρα

Τάταρη Αναστασία

Φράγγου Ναντίνα

    Συγχαρητήρια στα παιδιά και με το καλό το πτυχίο...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Αποτελέσματα κατατακτηρίων στην Οδοντιατρική Αθήνας.

        Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και στην Οδοντιατρική της Αθήνας. Αίτηση συμμετοχής υπέβαλαν 77 υποψήφιοι, συμμετείχαν και βαθμολογήθηκαν 55. Συμπληρώθηκαν και οι 12 θέσεις. Ανάμεσα στους επιτυχόντες, βρίσκονται και 8 μαθητές μου. Παραθέτω τα ονόματα τους με αλφαβητική σειρά:

 Γκίνου Αλεξάνδρα

 Ζαφειροπούλου Ελένη

 Καδδά Γιώτα

 Καπετάνιος Ανδρέας

 Μαντζούκη Μαρκέλλα

 Νικολάου Ορσαλία

 Παπανικολάου Μαρτίνα

 Στουγιάννος  Θανάσης

                                           Συγχαρητήρια και καλό πτυχίο!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Αποτελέσματα στις Ιατρικές Κρήτης και Θράκης.

    Ανακοίνωσαν τους επιτυχόντες και οι δυο αυτές Ιατρικές σχολές. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται και 2 μαθήτριες μου, που πέτυχαν και στις δυο αυτές σχολές (!!!). Είναι η Χριστίνα Παρασκευοπούλου και η Διαλεχτή Παρασχίδου.  

  Συγχαρητήρια και γρήγορα με το πτυχίο!!!

   

Αποτελέσματα κατατακτηρίων στην Ιατρική Αθήνας.

 

    Ανακοινώθηκαν χθες απο την γραμματεία της σχολής, τα αποτελέσματα  των  φετινών  κατατακτηρίων (Δεκέμβρης '22).  Διαγωνίστηκαν 219 υποψήφιοι προερχόμενοι απο όλες τις σχολές, πλην Οδοντιατρικής,  για 20 θέσεις και 28 Οδοντίατροι για 5 θέσεις. Καλύφθηκαν όλες οι θέσεις και μάλιστα με το 1ο κριτήριο, δηλαδή έχοντας γράψει 10 και πάνω σε κάθε μάθημα.

   Μεταξύ των επιτυχόντων, βρίσκονται και 10 υποψήφιοι, που παρακολούθησαν τα μαθήματα μου. Οι 4 απο αυτούς είναι πτυχιούχοι της Οδοντιατρικής και οι 6 είναι πτυχιούχοι άλλων σχολών. Παραθέτω, με την άδεια τους, τα ονόματα τους με αλφαβητική σειρά:  

  Γερωνύμου  Αγγελική

  Γιαννούκου Ελένη

  Ευσταθίου Ειρήνη

  Κορακίτη Ρήνα

  Μάρρας Δημήτρης

  Μασμανίδη Χριστίνα 

  Παναγιωταρέα Νατάσσα

  Στεφανίδου Στεφανία

  Χαλατσά Νάγια  

  Χατζησάρρου Γιούλη

  Όπως προκύπτει απο τις βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν, απο τους 219 υποψηφίους, μόνο οι 33 βαθμολογήθηκαν με 10 και πάνω στην Φυσική. Αντίστοιχα απο τους 28 Οδοντιάτρους, οι 6.  Αυτό σημαίνει, πως τα θέματα ήταν πράγματι δύσκολα και σχετικά απροσδόκητα, όπως είχα σχολιάσει και αμέσως μετά την εξέταση, σε προηγούμενη ανάρτηση μου. 

 Συγχαρητήρια στα παιδιά για την επιτυχία τους. 

 Τούτη την ώρα όμως, η σκέψη μου είναι πιο πολύ, σε μερικούς απο τους μαθητές μου, που είμαι σε θέση να γνωρίζω, πως ήταν ιδιαίτερα δυνατοί και δεν βρίσκονται στην παραπάνω λίστα... Η Αγγελική, η Μαρία, η Νατάσα, ο Σωκράτης, ο Γιάννης απο τους Οδοντιάτρους, έφτασαν πολύ κοντά, αλλά δεν γεύτηκαν αυτή την χαρά. Ας γνωρίζουν τουλάχιστον, αν αυτό τους παρηγορεί καθόλου, πως τους εκτιμώ πολύ και λυπάμαι που δεν μπόρεσα κι εγώ να συμβάλω περισσότερο, ώστε να τα καταφέρουν... Ας μην το βάλουν κάτω...



 

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Αποτελέσματα στην Ιατρική Λάρισας.

 

        Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων στην Ιατρική Θεσσαλίας. Καλύφθηκαν και οι 11 θέσεις. Ανάμεσα στους επιτυχόντες βρίσκονται και δυο μαθήτριες μου: Η Μαριλένα Γεωργοστάθη (1η επιτυχούσα)και η Όλγα Καρακασίδου (9η επιτυχούσα).  

    Συγχαρητήρια και καλό πτυχίο!!!