Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Τα θέματα Φυσικής στην Ιατρική Αθήνας.

 

    Εξετάστηκαν σήμερα στο μάθημα της Ιατρικής Φυσικής, οι υποψήφιοι, για την εισαγωγή τους στην Ιατρική της Αθήνας.

    Τα θέματα ήταν σωστά διατυπωμένα και θεωρώ, πως έδιναν την δυνατότητα να διακριθούν εκείνοι που έχουν κατανοήσει καλύτερα την ύλη. Περιμένω πως, σε αντίθεση με πέρσι, θα δούμε αρκετές καλές βαθμολογίες, αλλά ταυτόχρονα και λίγες πάρα πολύ καλές. Προσφέρονταν τα θέματα για άρτια προετοιμασμένους υποψηφίους, που μπορούν με αυτά, να διακριθούν. Παραθέτω και την ακριβή διατύπωση των θεμάτων:


   α)  Ορίστε τον χρόνο επανάληψης (Time of Repetition, TR) και τον χρόνο αντήχησης (Time of Echo, TE) και εξηγήστε με ποιο τρόπο επηρεάζουν το είδος της εικόνας στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

   β)  Τι είναι τα ποζιτρόνια, πώς προκύπτουν και σε ποια απεικονιστική τεχνική χρησιμοποιούνται στην Ιατρική;  Εξηγήστε συνοπτικά τα βήματα που μεσολαβούν για να παραχθεί η εικόνα κατά την τεχνική αυτή.

   γ)  Περιγράψτε την μικρή κυκλοφορία στους πνεύμονες και τη μεγάλη (συστηματική) στο υπόλοιπο σώμα.

   δ)  Σχεδιάστε πρόχειρα την ενέργεια σύνδεσης πυρήνα ανά νουκλεόνιο (Β/Α) συναρτήσει του μαζικού αριθμού (Α). Σε ποια περιοχή του Α αντιστοιχούν οι σταθερότεροι πυρήνες και πώς εξηγείται ποιοτικά, η μορφή του διαγράμματος;





     



     

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου