Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ιατρική Αθήνας, Φαρμακευτική Αθήνας: Στατιστικά και σχόλια...


     Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες σχολές, που με αγωνία περιμένουμε κι εμείς και κυρίως τα παιδιά, βρίσκω την ευκαιρία να κάνω λίγη στατιστική πάνω στις βαθμολογίες των υποψηφίων της Ιατρικής της Αθήνας, που αναλυτικά δημοσιεύτηκαν από την γραμματεία.
    Να κάνω όμως και την κριτική μου στην Φαρμακευτική (στην γραμματεία της τουλάχιστον, και όχι συνολικά την σχολή), για τον απαράδεκτο τρόπο ανάρτησης των δικών της αποτελεσμάτων. Δεν ανακοινώνεται κανένα στοιχείο για τις εξετάσεις: Πόσοι δήλωσαν συμμετοχή, πόσοι προσήλθαν, κυρίως τι βαθμό πήραν σε κάθε μάθημα, τόσο οι επιτυχόντες, αλλά και οι υπόλοιποι, ποια η σειρά κατάταξης τους κλπ , τίποτα από αυτά. Δεν εννοεί αυτό φυσικά ο νομοθέτης, όταν ορίζει ρητά, πως οι σχολές πρέπει να αναρτούν δημόσια τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε αυτά, ας προστεθεί, πως η σειρά με την οποία ανακοινώνει τους κωδικούς (για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων) των επιτυχόντων, είναι άσχετη με την σειρά επιτυχίας τους!!! Έτσι, όταν πήγαν να εγγραφούν στην σχολή οι επιτυχόντες, η γραμματεία τους έλεγε και τους βαθμούς και την σειρά επιτυχίας τους, όπως όφειλε, που δεν έχει καμία σχέση με την θέση στην οποία τους τοποθετούσε η δημόσια ανακοίνωση της σχολής!!!  Έτσι, για παράδειγμα, η Ολίνα Χρόνη, που μπήκε πρώτη,όπως της είπε η γραμματεία και όπως πράγματι συμβαίνει, στην ανακοίνωση βρίσκεται κάτω από την μέση!!! Το ίδιο έγινε και με τους υπόλοιπους μαθητές μου. Θέλω να πιστέψω, πως όλα αυτά είναι τυχαία, αν και ανεξήγητα. Γιατί την ίδια ώρα, ανακοίνωση φροντιστηρίου  έσπευσε να...πανηγυρίσει την πρωτιά στην Φαρμακευτική, με βάση την ανακοίνωση της σχολής, στην οποία ο κωδικός μαθήτριας του βρισκόταν στην πρώτη θέση (ο κωδικός, όχι η μαθήτρια), ενώ η επιτυχούσα είναι σε αρκετά χαμηλότερη θέση. Μην ψάξετε να το βρείτε. Αλήθεια σας λέω!!! Μας εκθέτει και εμάς, που δημοσιοποιήσαμε την δική μας σειρά επιτυχίας. Τραγέλαφος: Εδώ η αυθεντική σειρά επιτυχίας!!!!

   Αλλά πάμε τώρα στην Ιατρική.
  Δήλωσαν συμμετοχή 207  από όλες της σχολές πλην Οδοντιατρικής και 16 Οδοντίατροι για 20 και 5 θέσεις αντίστοιχα.
  Προσήλθαν στο μάθημα της Φυσικής 173 και 13 αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα μαθήματα λίγο λιγότεροι. Στο τελευταίο μάθημα (η Φυσική ήταν το πρώτο), προσήλθαν 152 και 11 αντίστοιχα.
  Η πρώτη επιτυχούσα ( Μαρία Κατσιούπα ) συγκέντρωσε 52,5 μονάδες, ενώ ο τελευταίος επιτυχών 38,5.  Απο τους Οδοντιάτρους, ο πρώτος  ( Νικόλας Μιχαήλοβιτς ) συγκέντρωσε 50,5 μονάδες και η τελευταία 30 μονάδες.  Οι βάσεις ήταν οι χαμηλότερες εδώ και πάρα πολλά χρόνια!!!

 Ο μέσος όρος της βαθμολογίας μόνο των 25 επιτυχόντων ανά μάθημα:
                                                     Φυσική  12,88
                                                     Χημεία   13,26 και
                                                     Βιολογία 16,06
   Δεν είμαι προφανώς σε θέση να σχολιάσω το ζήτημα που έχει προκύψει με ένα θέμα της Χημείας, αλλά το έχουν θέσει πολλοί αξιόλογοι Χημικοί, όπως ο Δημήτρης Καμπούρης κι ο Παντελής Καραγιαννάκης.
   Στην Φυσική σημειώθηκαν οι χαμηλότερες βαθμολογίες. Σε ανάρτηση μου τότε, αμέσως μετά τις εξετάσεις, είχα χαρακτηρίσει τα θέματα, ως τα δυσκολότερα και ποιοτικότερα από τότε που υπάρχει το καινούργιο βιβλίο. Οι βαθμολογίες το επιβεβαίωσαν. Αξίζει να σας πω, ότι 3 μόνο υποψήφιοι (από τους 173+13=186), πήραν πάνω από 16 στην Φυσική: Η πρώτη (Μαρία) και η δεύτερη (Φωτεινή) από την γενική σειρά και ο πρώτος (Νικόλας) από τους Οδοντιάτρους, οι οποίοι βέβαια, ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ δυνατοί υποψήφιοι. Άλλοι δυο υποψήφιοι, η Αναστασία και ένας ακόμη, που δεν ήταν μαθητής μου και δεν τον γνωρίζω (από τους 186), πήραν 16!
   Σε επόμενη ανάρτηση, θα σας σχολιάσω ένα-ένα τα φετινά θέματα, και το πώς κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει  ένας υποψήφιος, ώστε να είναι αποδεκτή η απάντηση του από τους εξεταστές.


    Άφησα τελευταίο ένα ζήτημα, που δεν το θεωρώ όμως και τελευταίο σε σημασία. Είναι γνωστό πως ισοβάθμησαν στην τελευταία θέση, με 38,5 μονάδες, τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι και οι τρεις από την ίδια σχολή, άρα έπρεπε να γίνει κλήρωση, γιατί ο νομοθέτης έχει επιλέξει αυτόν τον μίζερο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο επιλογής, που τον σχολίασα σε προηγούμενη ανάρτηση μου. Απο την μεριά της όμως η σχολή, έπρεπε να κάνει με διαφανείς και ενώπιον όλων, διαδικασίες, αυτήν την ρημάδα την κλήρωση και νομίζω πως δεν το έπραξε. Δεν την υποχρεώνει ίσως κανένας νόμος, αλλά δεν θα έπρεπε νόμος να υποχρεώνει την Ιατρική Σχολή, να πράξει τα αυτονόητα...

 



























   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου